خبرگزاری فارس: مصباحی مقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در میزگرد مطالبات معوق بانکها با اشاره به احادیث پیامبر(ص) گفت: باید اسامی کسانی که توانایی بازپرداخت تسهیلات را دارند ولی خودداری میکنند منتشر شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبری فارس «توانا» غلامرضا مصباحی مقدم در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در مورد مطالبات معوق بانکها گفت: عمده نظارت در این زمینه را باید از بانک مرکزی انتظار داشت چرا که بانک مرکزی بر بانکها نظارت میکند و بانکها بر تسهیلات ارائه شده نظارت میکنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: اصولا نظام بانکی از ضعف نظارت رنج میبرد، بخش نظارت در برخی از بانکهای مرکزی کشورها به اندازه نیمی از نیروی انسانی و فعالیت بانکهای مرکزی را تشکیل میدهد.
وی تصریح کرد: این موضوع نشان از اهمیت نظارت بر سیستم بانکی در کشورهاست ولی در ایران این سیستم نظارت را تادیه نکردیم.
مصباحی مقدم اظهار کرد: کسی که در خواست وام دارد باید طرح توجیه فنی اقتصادی خود را به بانک ارائه کند و این طرح را یک کارشناس بانکی بررسی کند تا اینکه توجیه فنی اقتصادی طرح تایید شود
عضو کمیسیون اقتصادی عنوان کرد: منظور از توجیه فنی این است که شرایط برای تولید کالا فراهم شده باشد و منظور از توجیه اقتصادی وجود بازار فروش برای کالای تولید شده است تا امکان برگشت اصل و سود مورد انتظار را وجود داشته باشد.
مصباحیمقدم تصریح کرد: بررسی طرح توجیهی نیاز به کار کارشناسی از سوی بانک مربوطه دارد و کارشناس باید ظرف یک مدت محدود طرح را بررسی کرده و در صورت داشتن شرایط آن را تایید بکند.
وی بیان کرد: فرد باید یک سابقه و تجربه یا سرمایه امکانات اولیه اینها اگر فراهم باشد به بانک کمک میکند که به فرد اعتماد کند تا تسهیلات را در اختیار فرد بگذارد.
عضو کمیسیون اقتصادی خاطرنشان کرد: همچنین بانک در طول بکارگیری تسهیلات هم باید نظارت داشته باشد.
وی با اشاره به نحوه اخذ وام از بانکهای خارجی یادآور شد: اگر ایران از بانکهای خارجی درخواست وام بکند این وام بلافاصله در اختیار کشور قرار نمیگیرد بلکه دلایل درخواست این وام بررسی میشود و این بانکها کارشناسان خود را برای ارزیابی پروژه به ایران میفرستند و در طول اجرای آن هم بر روند آن نظارت دارند.
مصباحی مقدم گفت: برخی اوقات ماهها طول میکشد تا با درخواست یک وام موافقت بکنند به عنوان مثال چند پروژه کشور توسط بانک توسعه اسلامی تامین مالی شده است همه این پروژهها توسط کارشناسان این بانک بررسی شده و مرتب پیشرفت کار را مورد بازدید و ارزیابی قرار میدهند چرا که آنها دغدغه برگشت منابع دارند.
به گفته وی این دغدغه برگشت منابع باید بانکهای داخلی هم وجود داشته باشند و بر پروژههایی که تامین مالی میکنند مرتب سرکشی کنند و روند پیشرفت کار را مورد ارزیابی قرار دهند که تصور میکنم نظارت لازم در نظام بانکی کشور صورت نمیگیرد.
وی با اشاره به صحبتهای مجری در مورد افرادی که تسهیلات برای ایجاد کارخانه گرفته ولی صرف ساخت مسکن کردهاند گفت: بنده هم چنین نمونههایی در این زمینه دارم و این از عدم وجود نظارت کافی حکایت میکند و به معنی عدم وجود نظارت نیست بلکه آن جاهایی که باید نظارت وجود داشته باشد، وجود ندارد.
مصباحیمقدم تصریح کرد: اگر این نظارت وجود داشته باشد گاهی برخی از پروژهها با وقفه مواجه میشود؛ فرد در زمان مورد نظر نتواسته پروژه را به اتمام برساند و با مشکل روبرو شده و به همین دلیل با تعدیل قیمت مواجه شده است و اگر به این فرد کمک نشود پروژه تمام نخواهد شد.
مصباحیمقدم تاکید کرد: پیامبر اکرم در حدیثی فرمودهاند که "تاخیر کسی که داراست و میتواند بدهی خود را بدهد عابرو و کیفر او را حلال میکند "، یعنی مجاز میکند که عابروی او را بریزی چرا که این فرد توانا است.
وی افزود: روایت دیگری در این زمینه است که " کسی که توانا است ولی در پرداخت بدهی تعلل میکند این ظلم است " و باید در مقابل ظلم ایستاد و این یک فرهنگسازی است که افراد فکر نکنند تسهیلات بانکی مفت است، باید بگیرند و بعدا در پرداخت آن تعلل بکنند.
مجری در جمعبندی صحبتهای وی گفت: نکته خوبی است کسی که داراست و تسهیلات خود را بازپرداخت نمیکند عابرویش برده شود.
وی ادامه داد: ولی طی چند سال گذشته عنوان شده که اسامی این افراد مشخص است ولی معرفی نمیشود و نمیدانم دلیل این کار چیست.
مجری بیان کرد: خاطرم هست که یکی از مسئولان در برنامهای تلویزیونی زنده گفته بود که در داخل پوشه تمامی اسامی هست ولی اعلام نمیکنیم و این موضوع با احادیث در تناقض است.
در پایان مصباحی مقدم عنوان کرد: کسانی هم هستند که دچار عصر و حرج شدهاند و باید به آنها مهلت داده شود. http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8812021264