نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی به کاهش تعرفه واردات خودرو سواری در سال آینده رای دادند که رییس مجلس و هیات پارلمانی سنگال که خودرو ملی سمند در این کشور تولید می شود، میهمان صحن علنی مجلس بودند.
به گزارش ایرنا، تعیین حقوق ورودی واردات خودرو سواری در سال آینده داغ ترین و حاشیه سازترین موضوع مطرح شده در جلسه علنی بعد از ظهر روز چهارشنبه صحن بود.
کمیسیون تلفیق در گزارش لایحه بودجه 1389 کل کشور تعرفه واردات خودروهای سواری را از 90 درصد فعلی به 70 درصد کاهش داده بود.
هنگامی که نوبت به رسیدگی به این بند از لایحه رسید فریاد 2-2 به نشانه مخالفت با آن در صحن علنی مجلس طنین انداز شد. اگر چه پیشنهاد حذف این بند مطرح شده اما برخی از نمایندگان که مخالف حمایت دولت از صنعت خودرو بودند، این بار در مخالفت حذف این پیشنهاد فریاد 2-2 سر دادند.
احمد مهدوی ابهری عضو کمیسیون صنایع و معادن که پیشنهاد حذف این بند را بیان کرد معتقد بود که با توجه وضعیت رکود در اقتصاد جهانی کاهش تعرفه ها به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود و سبب رکود هر چه بیشتر صنعت خودرو سازی و صنایع وابسته به آن خواهد شد.
وی به نمایندگان متذکر شد که دولت آمریکا با توجه به شرایط رکود جهانی و ورشکسته شدن شرکت جنرال موتورز که غول خودرو سازی جهان محسوب می شود، سهام این شرکت را خریداری و تعرفه واردات را با وجود عضویت در سازمان تجارت جهانی افزایش داد تا از صنایع خود حمایت کند.
محمد قسیم عثمانی نماینده بوکان و از اعضای فراکسیون اقلیت مجلس در مخالفت با این پیشنهاد تصریح کرد: مردم در حال حاضر بهای بی کیفیتی صنعت خوروسازی را به دوش می کشند.
وی با طرح این سوال که منافع تعرفه بالای واردات خودرو نصیب چه کسانی می شود و هزینه سنگین خوروهای بی کیفیت به دوش چه کسانی است گفت : نمی توان به خاطر منافع عده ای معدود منافع ملی و منافع مردم را زیر پا گذاشت.
عثمانی با انتقاد از نمایندگان به خاطر حمایت از صنایع داخلی و بی توجهی به مشکلات کشاورزان گفت : گناه کشاورزان چیست که به اندازه یک بنگاه صنعتی قدرت چانه زنی در مجلس ندارند ؟
این نماینده مجلس با تاکید بر این که کاهش 20 درصدی تعرفه واردات خودرو هیچ تاثیری در کاهش تولید خودرو در کشور ندارد گفت : اگر یک دهم حمایت از خودروسازان را از سایر صنایع داشتیم ،در آن صنعت در دنیا اول می شدیم.
این نماینده اقلیت مجلس ، بی کیفیتی خودروهای تولید داخل را عامل تصادفات جاده ای و مرگ و میر مردم دانست .
این اظهارات عثمانی واکنش روح الله حسینیان نماینده مردم تهران را در پی داشت.
رییس فراکسیون انقلاب اسلامی گفت : اگر ایشان نمایندگان را متهم به حمایت از خودروسازان می کنند خودش چرا از وارد کنندگان حمایت کرده است ؟
حسینیان خاطر نشان کرد: یکی از وارد کنندگان خودرو از صبح امروز در مجلس حضور داشت و در حال رایزنی با نمایندگان بود.
علی لاریجانی رییس مجلس در واکنش به عثمانی و حسینیان از نمایندگان خواست که بی جهت یکدیگر را متهم نکنند.
وی با انتقاد از اظهارات عثمانی که گفته بود مجلس برای کشاورزان وقت نگذاشته است، گفت : نمایندگان وقت زیادی برای پیگیری حقوق کشاورزان گذاشتند و چنین اظهارات درست نیست.
حمید رضا کاتوزیان نماینده تهران و رییس کمیسیون انرژی مجلس در حمایت از حذف تعرفه 70 درصدی برای واردات خودرو به نمایندگان متذکر شد که باید از منافع کشور صیانت کنند.
وی با بیان این که به ازای تولید هر خودرو در کشور 5/2 میلیون شغل ایجاد می شود به تولید سالانه حدود 2/1 میلیون خودرو در کشور اشاره کرد و گفت : صنایع مختلفی به صنعت خودرو سازی وابسته هستند. در تعیین تعرفه ها باید توجه کنیم که سایر صنایع هم صدمه نبینند که منجر به تعدیل نیرو در این کارگاه ها نشود.
کاتوزیان با تاکید بر این که کاهش 20 درصدی تعرفه واردات سبب ایجاد موجی از واردات خودرو به کشور می شود، گفت: اگر چه سایپا و ایران خودرو صنایع وابسته به دولت محسوب می شوند اما به طرز غیر مستقیم به ملت تعلق دارند و اگر تعرفه ها را کاهش دهیم به طور غیر مستقیم به سرمایه ملت ضربه زده ایم.
کاتوزیان که در مجلس هفتم پیگیر موضوع کیفیت خودروهای تولید داخل بود، به نمایندگان گفت: رابطه ما با خودروسازی و کشاورزی رابطه پدر و فرزندی است؛ نباید دین ملت زیر این صنعت بگذاریم بلکه باید تمهیداتی اندیشیده شود که هم تعرفه کاهش یابد و هم صنعتگران ملزم به ارتقای کیفیت و کاهش قیمت شوند.
نماینده مردم تهران به نمایندگان متذکر شد که روسیه در شرایط رکود اقتصادی جهانی تعرفه واردات خودرو را 20 درصد افزایش داد و اگر چه از سوی سازمان تجارت جهانی جریمه شد اما بهخاطر حمایت از صنایع خود، چنین تصمیمی را اجرایی کرد.
کاتوزیان به نمایندگان توصیه کرد که در جریان بررسی لایحه برنامه پنجم توسعه تمهیدات لازم برای کاهش سالانه تعرفه واردات خودرو را بیندیشند.
وی افزود: این میزان کاهش تعرفه اقدامی عجولانه است که این شوک هزینه سنگینی را برای اقتصاد کشور در پی دارد.
وی گفت: برای خصوصیسازی سایپا و ایران خودرو باید این دو صنعت سودده باشند؛ با این کار این دو صنعت زیانده میشوند و کسی سهام آن را نمیخرد.
"رحیم ممبینی" معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی به عنوان نماینده دولت به نمایندگان توضیح داد که درآمد پیشبینی شده از محل مالیات بر واردات خودرو در سال جاری هنوز محقق نشده است زیرا با وجود آنکه حجم قابل توجهی خودروی وارداتی در گمرکات کشور وجود دارد، واردکنندگان منتظر کاهش تعرفه هستند تا این خودروها را ترخیص کنند.
وی با تاکید بر اینکه هزینه تولید در کشور بالا است، به نمایندگان متذکر شد که قرار است سال آینده قانون هدفمند کردن یارانهها اجرا شود که به طور طبیعی موجب رشد قیمتها خواهد شد.
ممبینی افزود: دولت در قانون هدفمند کردن یارانهها ملزم به حمایت از صنایع داخلی است در حالی که کاهش تعرفهها از سوی مجلس دقیقا در نقطه مقابل آن قرار دارد.
وی یادآور شد: در شرایط رکود اقتصاد داخلی و جهانی، اگر عضو سازمان تجارت جهانی بودیم، به ازای این کاهش تعرفه میتوانستیم امتیازات زیادی از سایر کشورها بگیریم اما امروز با این کار به دست خود به صنعت کشور ضربه میزنیم.
اگر چه برخی از نمایندگان همچون "محمدابراهیم نکونام" نایب رییس کمیسیون اصل 90 معتقد بودند که این کاهش تعرفه مغایر با قانون اساسی است که دولت را مکلف به خودکفایی در صنعت میکند اما پس از رای گیری مجلس به کاهش تعرفه واردات خودرو رای دادند.
منبع ما : http://rajanews.com/detail.asp?id=46319