یادداشت: شبکه بیبیسی با انتشار گزارشی، تلاش کرده است که از سید جعفر صدر چهرهای سکولار بسازد و وی را شخصی "طرفدار جدایی دین از سیاست" و "مخالف اجباری شدن حجاب" جلوه دهد ؛ اما نزدیکان او میگویند که وی برای ورود به انتخابات و فعالیت سیاسی، "پنج بار" استخاره کرده است.
به گزارش خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ در حالی که جریان سیاسی سید مقتدی صدر، در حال برگزاری یک همهپرسی برای سنجش نظر مردم در مورد ریاست دولت آینده عراق است چهره نسبتاً جدیدی نیز به مردم معرفی شده است.
صدریها در این همهپرسی، پنج نامزد برای نخست وزیری معرفی کرده و یک مربع خالی هم در برگههای همهپرسی گذاشتهاند تا اگر رأیدهندگان، شخص دیگری غیر از این پنج نفر را در نظر دارند نام او را در آن بنویسند. سه تن از نامزدها سابقه نخست وزیری دارند: «نوری مالکی» نخست وزیر کنونی، «ایاد علاوی» نخست وزیر موقت که ائتلاف تحت رهبریاش آرای بیشتری به دست آورد و «ابراهیم جعفری» از ائتلاف ملی عراق؛ ائتلافی که صدریها و دیگر تشکلهای اسلامگری شیعه در آن جای داشتند. نامزد دیگری که در همهپرسی صدریها معرفی شده «عادل عبدالمهدی» معاون رئیس جمهور و عضو مجلس اعلای اسلامی عراق است. اما شخصیت مورد توجه در این همه پرسی، که شاید این نظرسنجی اساساً برای سنجش شانس پیش انداختن او در صحنه سیاسی عراق انجام شده است «سید جعفر محمدباقر الصدر» است، نامی که تاکنون کمتر در عالم سیاست عراق به گوش خورده و بیشتر در بین طلاب و روحانیون شهرت دارد.
جریان صدر، هم با ادامه نخست وزیری نوری مالکی مخالف است و هم با بازگشت ایاد علاوی به کرسی صدارت؛ اما فرد مشخصی را هم برای نخست وزیری مشخص نکرده و در انتظار نتیجه همهپرسی ابداعی خود است.
سید جعفر صدر تنها پسر «آیت الله شهید سید محمدباقر صدر» از علمای برجسته معاصر شیعه است که پس از تأسیس "حزب الدعوة" و ایجاد جنبش سیاسی شیعه، در سال 1980 به دستور صدام حسین به شهادت رسید و دوشنبه آینده سیامین سالگرد شهادت اوست. از آنجا که خواهر «امام موسی صدر» همسر شهید محمدباقر صدر بود، لذا این رهبر مفقود شیعیان لبنان، دایی سید جعفر صدر میباشد. همچنین «سید مقتدی صدر» داماد شهید سید محمدباقر و شوهرخواهر سید جعفر است.
سید جعفر صدر هنگام شهادت پدر، کودکی ده ساله بود. او سپس در حوزه تحصیل کرد، به لباس روحانیت درآمد و از نزدیکان «آیت الله شهید سید محمد محمدصادق صدر» پدر سید مقتدی صدر و معروف به "شهید صدر ثانی" شد که در عراق مرجعیت داشت. شهید صدر ثانی، دوازده سال پیش ـ یک سال پیش از آنکه در نجف ترور شود و به شهادت برسد ـ سید جعفر صدر را مخفیانه به ایران فرستاد تا ضمن ادامه تحصیل در حوزه علمیه قم، دفتر او در قم را دایر و اداره کند.
سید جعفر صدر پس از شهادت شهید صدر ثانی، سالها در جمهوری اسلامی ایران به سر برد و با وجود اینکه در همان سالها و در قم، لباس روحانیت را از تن درآورد، مشغول تحصیل علوم دینی بود و بیشتر از محضر «آیت الله سید کاظم حسینی حائری» بهره برد. وی در پاسخ به دوستان، دلیل نپوشیدن لباس روحانیت را امکان خدمت بیشتر به مردم عنوان مینمود. این در حالی است که بیبیسی در گزارشی زیرکانه و مغرضانه، زمان خارج شدن سید جعفر از لباس روحانیت، پس از خروج او از ایران و رفتن به لبنان و لندن(!) ذکر کرده است!
وی سپس برای تحصیل در رشته حقوق به لبنان رفت و پس از اخذ فوق لیسانس حقوق، به عراق بازگشت اما هنوز به سلک روحانیت بازنگشته است.
جعفر صدر با اینکه بروز و ظهور سیاسی چندانی نداشت، در انتخابات اخیر عراق از بغداد نامزد شد و با وجود نزدیکی به صدریها و داشتن نسبت نسبی و سببی با مقتدا، به جای پیوستن به "فهرست حکیم و صدر"، به دعوت رقیب آن مالکی، به "ائتلاف دولت قانون" پیوست و توانست در انتخابات، آرای بسیار بیشتری نسبت به سیاستمداران شناخته شده عراقی کسب کند و با 28000 رأی پس از مالکی، نفر دوم این ائتلاف شود؛ موفقیتی که مرهون شهرت و محبوبیت پدرش میان مردم عراق است. البته سید جعفر در پاسخ به دعوت مالکی، "حضور منتقدانه نسبت به برخی سیاست های وی" را شرط مشارکت در فهرست ائتلاف او اعلام کرده بود که با موافقت مالکی مواجه شد.
شبکه بیبیسی در این گزارش، تلاش کرده است که از سید جعفر صدر چهرهای سکولار بسازد و وی را شخصی "طرفدار جدایی دین از سیاست" و "مخالف قانون حجاب" جلوه دهد که تلاش میکند از لحن اسلامگرایانه و بیان حوزوی فاصله بگیرد؛ اما نزدیکان او میگویند که وی برای ورود به انتخابات و فعالیت سیاسی، "پنج بار" استخاره کرده است.
خود او دلیل ورودش به عالم سیاست را "انگیزه کمک به مردم مظلوم و ستمدیده عراق" اعلام کرده و گفته است: «من اگر کار مثبتی انجام دهم همه از برکات پدرم شهید صدر است؛ اما اگر کاری منفی انجام دادم خودم مسؤول آن هستم». ضمن اینکه در پوستر انتخاباتی خود، تصویرش را بدون کراوات به چاپ رسانده است ؛ آن هم در حالی که نیروهای مذهبی نظیر مالکی و جعفری همواره با کراوات در انظار ظاهر می شوند.
از سوی دیگر تمایل جناح شدیداً مذهبی مقتدی صدر به نخستوزیری وی، حاکی از این است که گزارش بیبیسی نمیتواند کاملا مقرون به صحت باشد. لذا در مذاکراتی که صدریها و فرستادگان دیگر احزاب شیعه عراقی اخیراً در ایران انجام دادند نیز نام سید جعفر صدر مطرح و موافقتهایی با او ابراز شد. هرچند همهپرسی صدریها ـ که نتیجه آن فردا یکشنبه اعلام میشود ـ نمیتواند بیانگر دیدگاه مردم عراق تلقی شود اما میتواند شاخصی از میزان محبوبیت رهبران سیاسی عراق به دست دهد و در تعیین نخست وزیر آینده، که باید شیعهمذهب باشد نقش ایفا کند.
شایان ذکر است که مطابق نتایج نهایی دومین انتخابات پارلمانی پس از سرنگونی رژیم صدام، بر مبنای اعلام کمیساریای عالی سازمان ملل برای انتخابات عراق، به ترتیب فهرستهای العراقیه (به ریاست «ایاد علاوی» نخستوزیر اسبق و مورد حمایت سعودی ـ شیعهسکولار)، ائتلاف دولت قانون (به ریاست «نوری المالکی» نخست وزیر کنونی عراق ـ شیعه مذهبی)، ائتلاف ملی عراق (به ریاست «سید عمارالحکیم» و عضویت «صدریها» ـ شیعه مذهبی) و ائتلاف کردستان (به ریاست «طالبانی» رییسجمهور و «بارزانی» رییس کردستان ـ کرد سنی) هر کدام با 91 ، 89 ، 70 و 43 کرسی حائز مقامهای اول تا چهارم شدهاند. صدریها 39 کرسی از 70 کرسی را که ائتلاف ملی عراق به دست آورد از آن خود ساختند و از مجلس اعلا به رهبری عمار حکیم که هسته اصلی این ائتلاف بود پیش افتادند. بدین ترتیب جریان صدر موقعیت برتری نسبت به گذشته پیدا کرده و هر کس که دولت در عراق تشکیل دهد ناگزیر است سهمی به این جریان بدهد.
منبع ما : http://islamenab.ir/index.php?action=show_news&news_id=1294
نوشته شده توسط گروه خبری روز در یکشنبه 89/1/15 و ساعت 9:31 عصر | نظرات دیگران()