گروه ورزشی- برخورد دوگانه برخی کارشناسان فوتبال ایران با اجرای طرح منشور اخلاقی و رفتاری فدراسیون فوتبال باعث شد هجمه سنگینی از سوی منتقدان این طرح به مسئولان اجرایی این حرکت فرهنگی وارد شود. در شرایطی که تمام منتقدان طرح فرهنگی منشور اخلاقی امیدوار بودند که با به راهاندختن چنین فضایی میتوانند زمینه برچیده شدن این طرح را فراهم آورند، رئیس کمیته تربیت بدنی مجلس شورای اسلامی بر ادامه فعالیت ستاد منشور اخلاقی و رفتاری در فدراسیون فوتبال تاکید کرد و گفت: «کسانیکه تصور میکنند با به راه انداختن سر و صدا و جنجال کاذب میتوانند مسوولان فدراسیون را وادار به عقب نشینی کنند، سخت در اشتباه هستند، منشور اخلاقی با حمایت مسوولان اجرایی کشور همچنان در فوتبال ایران اجرا میشود تا شاهد فوتبالی پاک و بدون ناهنجارهای غیر اخلاقی در این کشور باشیم.»
حجتالاسلام سید جلال یحییزاده نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی که عهدهدار ریاست کمیته تربیت بدنی مجلس شورای اسلامیاست، در گفتو گو با رجانیوز ضمن اعلام حمایت از اجرای منشور اخلاقی فدراسیون فوتبال به سوالات ما در خصوص اتفاقات جاری در فوتبال ایران به طور شفاف پاسخ داد.
* آقای یحیی زاده یکی از نکاتی که این روزها در خصوص آن بسیار بحث و گفت و گو میشود، موضوع اجرای طرح منشور اخلاقی در فدراسیون فوتبال است، شخصاً فکر میکنید این طرح چه تبعاتی برای ورزش ایران بهویژه رشته فوتبال در پی دارد؟
- قبل از هر سخنی باید به صراحت اعلام کنم بنده بهعنوان فردی که 5 سال در مجلس حضور داشتم و در کمیته تخصصی تربیت بدنی انجام وظیفه کردم، به این جمعبندی رسیدم که عامل اصلی مشکلات ورزش ایران به نبود فرهنگ مناسب برمیگردد و بارها این موضوع را در صحن علنی مجلس مطرح کردم که ما برای حل مشکلات فنی ورزش باید تلاش کنیم ابتدا فرهنگ حاکم بر ورزش ایران را تغییر دهیم. واقعیت اینجاست که ما در ایران تا مادامی که فرهنگ مناسب نداشته باشیم، نمیتوانیم انتظار پیشرفت در مسائل فنی داشته باشم. این مقوله یکی از ملزومات پیشرفت و ترقی در عرصه ورزش است که متاسفانه باید اعلام کنم ما به دلیل نداشتن فرهنگ تاکنون نتوانستیم به موفقیتهای بزرگ دست پیدا کنیم.
بزرگترین مشکل فرهنگی ورزش ایران در مجموعه فوتبال دیده میشود، متاسفانه امروز در این حوزه شاهد اتفاقاتی هستیم که در هیچ کجای جهان نمونهی مشابه آن را نمیبینیم، به همین دلیل معتقدم باید فضایی فراهم شود تا این بساط برچیده شود.
* اما برخلاف تصور شما بسیاری معتقدند فرهنگ حاکم بر ورزش ایران، بهویژه فرهنگ حوزه فوتبال بدین شکل اصلاح نمیشود، یعنی این که منشور اخلاقی هیچ حاصلی برای اصلاح ساختار فرهنگی ندارد.
- اتفاقاً همین عده عامل اصلی پیدایش چنین فضایی در ورزش ایران هستند، من نمیدانم چرا برخی دوستان تصور میکنند اگر با هر حرکتی مخالفت کنند، جامعه آنها را انسانهایی عالم و دانا فرض میکند، با توجه به اطلاعاتی که از دستگاههای ذیربط دارم، شک ندارم تنها راهی که میتواند فرهنگ حاکم بر ورزش ایران بهویژه فرهنگ حاکم بر فوتبال ایران را تغییر دهد، همین منشور اخلاقی و رفتاری است. طرح فرهنگی منشور اخلاقی و رفتاری فدراسیون حرکت بسیار مبارکی است که باید برای نتیجه گرفتن از آن، بهطور قاطعانه از اجرایش حمایت کرد و موانع پیش روی آن را با یاری تمام دستگاههای اجرایی برطرف کرد تا بتوانیم به هدف نهایی دست پیدا کنیم.
* برخی منتقدان معتقدند این طرح اشکالات اساسی دارد از این رو نمیتواند کارآیی لازم را داشته باشد، شما با این ایده موافقید؟
- ایراد در هر کاری وجود دارد اما این بدان معنا نیست که چون یک طرح ایراد دارد، به کلی قید عملی شدن آن را بزنیم. مگر در مجلس شورای اسلامی نمایندگان محترم در کار خود اشتباه نمیکنند، خیلی وقتها نمایندگان محترم مجلس به دلیل درگیری های کاری در تصویب آییننامههای اجرایی و تصویب قوانین دچار اشتباه میشوند، آیا این کار مستلزم این میشود که چون نمایندگان اشتباه کردند، قید آن قانون را برای همیشه بزنند. زمانی که مشخص میشود ایراد کار کجاست، دوباره آن قانون را بررسی میکنند و با همفکری و استفاده از نظرات کارشناسی آن ایراد را برطرف میکنند. من به آنهایی که امروز مدعی هستند منشور اخلاقی بهدلیل مشکلات فراوان باید برای همیشه به بایگانی فرستاده شود، میگویم آیا زمانی که مجلس قانون بودجه را مصوب میکند و سپس به آن اشکال وارد میشود، نمایندگان قانون بودجه را به بایگانی میفرستند یا با تشکیل جلسات تخصصی سعی در برطرف کردن اشتباهات میکنند.
همه ما انسانها میتوانیم دچار اشتباه شویم، چون انسان جایزالخطاست اما ایراد به معنای حذف یک طرح نیست.
* حرفو حدیثهایی بسیاری در خصوص اتفاقات پشت پرده فوتبال در محافل ورزشی مطرح میشود، آیا این مسائل را تایید میکنید؟
- تا حدود بسیار زیادی این مساله را تایید میکنم، متاسفانه فوتبال ایران آلوده به مسائل زیادی شده است. جای بسی تاسف است که در فوتبال ایران اتفاقاتی روی میدهد که نمونه آن در هیچ کشور غیرمسلمانی دیده نمیشود، امروز دیگر کودکان خردسال هم میدانند که فلان بازیکن با چه شرایطی فوتبال بازی می کند و چه مشکلاتی را در رفتارش به همراه دارد. ما همیشه مدعی هستیم در کشوری زندگی میکنیم که دارای تمدن است اما رفتار برخی ورزشکاران هیچ نشانی از تمدن و فرهنگ اصیل ندارد. تفکری مسموم در فوتبال ایران جا افتاده که برای در امان ماندن از انتقادات مدیران ورزشی، پرده بر همه چیز می اندازند تا کسی متوجه ماهیت اصلی فوتبال ما نشود در حالی که با اولین وزش باد این پرده فرو میافتد و تازه مشخص میشود پشت این پرده چه اتفاقاتی در حال وقوع بوده که کسی از آنها خبردار نبوده است.
* پس معتقدید مباحثی که در خصوص فساد در فوتبال ایران مطرح میشود، کاملاً بر اساس واقعیت است و چنین اتفاقاتی در این حوزه روی میهد؟
- کاملا درست است، البته باید برای نخستین بار در این مدت اعلام کنم هنوز افکار عمومی در جریان اصل ماجرا نیستند، چون تمام حقایق تا به امروز در خصوص فساد موجود در فوتبال ایران مطرح نشده است. شخصاً در جریان اطلاعاتی هستم که نشان میدهد چه فاجعهای در فوتبال ایران در حال وقوع است، شاید برخی دوستان خوشحال نشوند اما این مطلب را در لفافه عرض میکنم که سازمان لیگ برتر و ستاد منشور اخلاقی و رفتاری فدراسیون فوتبال تا به امروز خویشتنداری کرده و مشکلات بزرگتر برخی مربیان، مدیران و بازیکنان را رسانهای نکرده و اخلاقاً ماجرا را به صورت محرمانه نزد خود نگه داشته است، چون اگر قرار به طرح این معضلات باشد، مدعیان امروز اخلاق دیگر نمیتوانند سرشان را برای ثانیهای بالا بیاورند.
صراحتاً به افراد مسئول و کارشناسان هشدار میدهم اگر به همین شکل دست روی دست بگذاریم و نظارهگر ترویج ساختارشکنی در این حوزه باشیم، فردا به هیچ وجه نمی توانیم مانع از خسارات عظیم این فاجعه باشیم. معتقدم می توانیم امروز با کمک به اجرای اصولی و دقیق منشور اخلاقی در فوتبال ایران جلوی بسیاری از این اتفاقات ناگوار را بگیریم و اجازه ندهیم بیش از این فوتبال ما به بیراهه کشیده شود. ایراد گرفتن و حاشیهسازی دردی از درد فوتبال ایران را درمان نمی کند، باور کنید اگر هر کسی در هر مسئولیتی مانع از اجرای منشور اخلاقی شود، به کودکان امروز این جامعه خیانت کرده چرا که این کودکان فردا به این محیط پا میگذارند.
* این نقد را می پذیرید که مجلس شورای اسلامی تا به امروز به درستی به مسئولیت خود در این حوزه توجه نکرده و با فراموشی این مهم فضای امنی برای فعالیتهای ناپاک به وجود آورده است؟
- صد در صد این موضوع را میپذیرم و در همینجا اعتراف می کنم که مجلس هم در این ماجرا به نوبه خود مقصر است چرا که در وضع قانون لازم برای اصلاح این ساختار غلط غفلت کرده است. ما باید از چندی پیش به فکر تعریف و وضع قانون نظام باشگاهداری در فوتبال ایران میبودیم تا چنین اتفاقاتی در ورزش ایران روی ندهد. امروز بسیاری از مشکلات این معضل به نبود قانون برمیگردد، از این رو اطمینان میدهم به زودی در این خصوص حرکتهای لازم را انجام دهیم و بهعنوان قوه مقننه قوانین لازم را برای مبارزه با این معضل بزرگ وضع کنیم.
* نقش رسانهملی را در این میان، چگونه ارزیابیمیکنید، مسئولان ستاد منشور اخلاقی معتقدند برخی مجریان رسانه ملی با هماهنگی پدرخواندههای ورزش ایران مقابل اجرای منشور اخلاقی ایستادگی میکنند و اجازه نمیدهند این طرح به درستی اجرا شود.
- بارها به جناب آقای ضرغانی تاکید کردم که صداوسیما باید نقش محوری در ایجاد فرهنگسازی در جامعه ایفا کند اما به هر جهت، در این باره سهلانگاریهایی صورت گرفته، که مطمئناً برای رفع این مساله مجدداً به رئیس سازمان صداوسیما تذکر خواهیم داد که در نحوه برخورد برخی مجریان با موضوع منشور اخلاقی تجدید نظر کنند و به دوستان تذکر جدی بدهند که از تریبون ملی به فکر اهداف غیرفرهنگی نباشند.
*بسیاری از کارشناسان عرصه فرهنگ و ورزش معتقدند نبود نظارت کافی باعث شده مافیای دلالیسم موجود در فوتبال سالانه مبالغ هنگفتی از بیتالمال را بدون آن که ذره ای برای این کار زحمتبکشند، به جبیب بزنند، آیا این نظر را قبول دارید؟
- متاسفانه باید این مطلب را تأیید کنم، واقعیت موجود در فوتبال ایران بدین شکل است که مافیای دلالیسم در طول یک سال سودهایی به جیب می زنند که در هیچ کجای دنیا نمونهآن یافت نمیشود. جای تاسف است که این جمله را بیان کنم اما برای اطلاع افکار عمومی میگویم که در هیچ کجای کشور مثل حوزه فوتبال فساد صورت نمی گیرد. فساد در فوتبال ایران از ناحیه مافیای دلالیسم بیداد می کند که باید برای رفع این موضوع زودتر تر آن که دیر شود فکری کنیم.
http://rajanews.com/detail.asp?id=39896