گروه اقتصادی- «ساخت پالایشگاه از نظر من غیر اقتصادی است. سرمایه گذاری باید بازگشت داشته باشد. این باید مهمترین علت باشد نه صرف اینکه وارد نسازیم تولید کنیم. ما باید زنجیره تولید و توزیع را با هم داشته باشیم که فاقد زنجیره توزیع هستیم و از این رو تولید بنزین برای ما صرفه اقتصادی ندارد و همان بهتر که وارد کنیم اما به قیمت واقعی به فروش برسانیم تا دچار بحران نشویم. از نظر قانونی نیز مجلس هفتم زمانی اجازه ساخت و تاسیس پالایشگاه را دارد که حتماً توجیه اقتصادی داشته باشد هم وزیر و شورای اقتصاد تایید کند که با این قیمت داخلی اصلاً توجیه نداشت. تنها در این چند سال اخیر به دلیل افزایش قیمت نفت و فرآورده ها، اقتصاد پالایشگاه ها وضعیت مطلوب تر پیدا کرد که البته باز هم در ایران ساخت پالایشگاه اقتصادی نیست.»
این همهی استدلالهای فردی است که بهعنوان باسابقهترین وزیر پس از انقلاب نام گرفته برای متوقف کردن طرح ساخت پالایشگاههای جدید از سال 77 تا سال 84 و پایان دولت خاتمی در کشور.
بیژن نامدار زنگنه، بیش از 2 سال قبل یعنی 31 شهریور 86 در گفتوگو با روزنامه اعتماد و در پاسخ به این سؤال که "آقای مهندس چرا وزارت شما تولید بنزین و ساخت پالایشگاه را جدی نگرفت؟"، اظهارات فوق را بیان کرد.
زنگنه در حالی ساخت پالایشگاه برای ایران را مقرون به صرفه اقتصادی نمیدانست و بر همین اساس، یکی از زیربناییترین و استراتژیکترین طرحهای کشور را به تعطیلی کشاند که در حال حاضر و با عبور غرب از تهدیدهای غیرعملی مانند حمله نظامی و قطعی شدن عدم عقبنشینی ایران در مسئله هستهای، طرح تحریم بنزین ایران بهعنوان جدیترین گزینه پس از تصویب سنا و کنگره امریکا، بر روی میز رئیسجمهور امریکا قرار گرفته است.
در عین حال، اگرچه کارشناسان و مدیران نفتی ایران از آماده بودن طرح خودکفایی 48 ساعته بنزین خبر میدهند و حتی طی روزهای اخیر از اجرای آزمایشی این طرح ظرف هفته آینده خبر داده شده است اما بهدلیل اینکه در اثر اجرای این طرح، طرحهای پتروشیمی کندتر میشوند، مهمترین دستور کار فعلی وزارت نفت، افزایش ظرفیت پالایشگاههای موجود است، بهطوری که در این خصوص، پالایشگاههای اراک، بندرعباس و اصفهان در این زمینه فعال شدهاند.
اما در شرایط فعلی گویا زنگنه علاقهای به اظهارنظر درخصوص اهمال خود در ساخت پالایشگاههای جدید با توجه به اینکه تهدیدها علیه جمهوری اسلامی مورد تازه و غیرقابل پیشبینی نبوده است، ندارد.
در این زمینه بهنظر میرسد سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات که تخلفات اداری دولت و کارکنان آن را برعهده دارند، باید با ورود به این مسئله نسبت به واکاوی علل اهمال تعمدی در توقف ساخت پالایشگاههایی که در صورت ساخت آنها، غرب درخصوص بهکارگیری اهرم فشار انرژی علیه ایران از این ناحیه خلع سلاح بود، توضیح بخواهد.
نبع : rajanews.com
م