گروه فرهنگی- مرور زمان باز هم نتوانست پرونده دانشگاه آزاد را کهنه کند؛ پرونده دانشگاهی که روزی از وقف اموالش سخن گفته می شود و روز دیگر از تغییر رئیسش؛ روزی از تغییر اعضای هیئت امنایش و روز دیگر از خدمات ویژه انتخاباتیاش و اکنون با پایان فرصت "دو ساله" برای اصلاح اساسنامه، می رود تا بار دیگر نظر اصحاب رسانه و سیاسیون را به خود جلب کند.
ماجرای دانشگاه آزاد که به نوعی به پاشنه آشیل جریان حامی هاشمی رفسنجانی تبدیل شده بود، بارها و بارها با وساطت او مسکوت ماند. هاشمی در دفاع از جاسبی هم کم نمی گذاشت: «جاسبی حقیقتاً دلسوزانه و مثل فرزندش برای دانشگاه تلاش میکند و متاسفانه مورد خشم حسودانی است که دائما مزاحم وی میشوند و وقت این مدیر با ارزش را میگیرند.»
او منتقدان دانشگاه آزاد را شرور لقب می داد و تصریح می کرد: «امیدواریم شرارت هایی که می شود تا دانشگاه آزاد را تضعیف کند، شرش را کوتاه کنیم.» هاشمی حتی می گفت:«اگر قرار بود در مقابل این موذیگریها عقب بنشینیم باید به همان اطاق طلبگی برمیگشتیم و برای مردم مسئله میگفتیم!»
با این همه، 17 مرداد ماه بود که روزنامه اعتماد خبری را درخصوص تغییر رییس دانشگاه آزاد منتشر کرد. این روزنامه با تأکید بر اینکه دانشگاه آزاد این روزها کانون یکی از جنجالیترین اخبار ایران شده است، از جدی شدن زمزمه های کناره گیری عبدالله جاسبی خبر داد و نوشت: «از شواهد و قرائن چنین برمیآید که این روزها آخرین روزهای ریاست جاسبی در دانشگاه آزاد است و به زودی او ناگزیر از آن خواهد بود که پس از 27 سال جای خود را به یکی از جایگزینهای احتمالی بدهد.»
این روزنامه همچنین افزود: «دو روز پیش همزمان با مراسم تنفیذ محمود احمدی نژاد -که از قضا رئیس دانشگاه آزاد به همراه یکی دو نفر از مدیران خود در آن مراسم حضور داشت-، شنیده شد به جاسبی ابلاغ شده که از سمت خود کناره گیری کند.»
همان زمان اخباری هم منتشر شد که از درخواست عضو تاثیرگذار هیات امنا از مقامات عالی رتبه نظام حکایت می کرد. مطابق این اخبار این عضو تاثیرگذار تقاضا کرده بود تا «جابهجایی جاسبی تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری به تعویق بیفتد تا مورد بهره برداری سیاسی و انتخاباتی قرار نگیرد.» به این ترتیب مسئله تغییر رئیس دانشگاه آزاد مسکوت ماند تا در ماه های بعد از انتخابات و با فروکش کردن فضای انتخاباتی چاره ای برای آن اندیشیده شود.
چندی بعد از انتشار خبر احتمال تغییر جاسبی، هیئت امنای دانشگاه آزاد از وقف اموال دانشگاه خبر داد. این وقف از سوی برخی ناظران نوعی گریز از ابزارهای نظارتی لقب گرفت. همان زمان محمد هاشمی در دفاع از این تصمیم در "روزنامه خبر" نوشتهای را منتشر کرد که به نوعی از ابعاد صرفاً سیاسی این تصمیم حکایت داشت: «بنابر آنچه از قبل علیه دانشگاه آزاد صورت میگرفته و تاکنون نیز نهتنها کم نشده بلکه تشدید هم شده است، هیأت امنا تصمیم گرفتهاند تا کلیه اموال منقول و غیرمنقول دانشگاه را به علت همین هجمهها وقف کنند. شاید این گونه بتوان دندان طمع برخی را کشید. در واقع این تصمیم برای تداوم و ثبات بزرگترین مرکز آموزشی غیردولتی کشورمان اتخاذ شده تا به نوعی دانشگاه را از تعرض جریانهای سیاسی مصون نگه دارد و ظاهراً هم به نظر میرسد که تصمیم مورد اشاره جزو مورد ذکر شده، نمیتواند علت دیگری داشته باشد.»
یادداشت محمد هاشمی و تعبیر بیمه شدن دانشگاه با این تصمیم، خواه ناخواه بر پیش فرض ها و احتمالاتی که منتقدان دانشگاه آزاد مطرح می کردند، مهر تایید زد. همان زمان مخالفت های گسترده با تصمیم هیئت امنای دانشگاه کلید خورد. هادی عظیمی معاون مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم گفت: «حرکتی که هیأت موسس دانشگاه آزاد اسلامی برای وقف این دانشگاه انجام داده، برای دور زدن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است.» کچوئیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هم اساسا وقف دانشگاه آزاد را ممکن ندانست و در شرایطی که از سوی دانشگاه آزادادعای موافقت رهبر انقلاب با این تصمیم مطرح شد، یک مقام آگاه در دفتر رهبری این ادعا را تکذیب کرد تا ادامه این داستان در ابهام باقی ماند.
اما مهم تر از این دو موضوع که به نظر باید طی این روزها و با کاسته شدن از فضای روانی ناشی از انتخابات تکلیف آن روشن شود، بحث اصلاح اساسنامه دانشگاه است. اساسنامه ای که ابتدا شورایی در دولت برای اصلاح آن تشکیل شد و بعد هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری هایی در خصوص آن انجام شد؛ ولی عاقبت با برخی نقش آفرینی ها با مهلت دو ساله به هیئت امنای دانشگاه مسکوت ماند.
اکنون این مهلت دو ساله نیز که البته طی از ابتدا قرار بر دوساله بودنش نبود و هر بار به دلایلی تمدید شد، به پایان رسیده است. حسین کچوئیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به پایان این مهلت دوساله می گوید: «هیئت امنای دانشگاه آزاد تاکنون اصلاح اساسنامه را به اتمام نرسانده و اگر اصلاح این اساسنامه تا زمان جلسه آینده شورای عالی انقلاب فرهنگی به پایان نرسد، این شورا راساً اصلاحات لازم را در اساسنامه انجام خواهد داد.»
وی همچنین می افزاید: «فشاری که دانشگاه آزاد وارد میکرد تا اساسنامه آن مورد بررسی قرار نگیرد و با این کار در روند اصلاح اساسنامه تاخیر و تعلل ایجاد میکرد، تاکنون چندین بار باعث به تاخیر افتادن بررسی اساسنامه آن شده بود و نهایتاً بررسی و اصلاح اساسنامه نیز به خود هیئت امنای دانشگاه آزاد محول شد.»
استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران ادامه می دهد: «بر اساس این تصمیم مقرر شده بود که دانشگاه آزاد خودش اصلاح اساسنامه را انجام دهد و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در نهایت آن را تصحیح و تایید کند، اما اساساً مسئولین دانشگاه آزاد مصر بودند که این کار انجام نشود و یا انجام آن به زمان دیگری موکول شود که افراد دیگری در مسند اجرایی کشور باشند.»
با این همه و با وجود فرصتی که به دانشگاه آزاد داده شد، اکنون نتیجه خاصی حاصل نشده است. به نظر با پایان مهلت دوساله بار دیگر بحث دانشگاه آزاد و پرونده آن به سوژه رسانه های خبری تبدیل خواهد شد. علاوه بر اینکه این دانشگاه سرانجام باید تکلیف خود را با رییس 27 سالهاش و مسئله وقف اموال مشخص کند؛ اولویتهایی که مقدم بر شکایت و شکایتکشی از منتقدان است. آیا این جریان خواهد توانست پاشنه آشیل خود را ترمیم کند یا نه، سوالی است که باید منتظر پاسخ آن ماند. طبیعی است که در صورت سهل انگاری دانشگاه تصمیم نهایی بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود.
منبع : rajanews.com